Skrea Samfällighetsförening

Uppgifter för förtroendevalda

Ledamot i styrelsen

• Har rösträtt och deltar i styrelsens beslut.
  • Kan reservera sig mot beslut som styrelsen fattar, detta ska i så fall antecknas i protokollet från mötet.

Ordförande

• Leder arbetet i styrelsen och bevakar att styrelsen sköter sina arbetsuppgifter.
  • Upprättar dagordning för styrelsemöten och kallar till dessa.
  • Leder styrelsemöten.
  • Har en utslagsröst om styrelsen skulle rösta lika vid ett ekonomiskt beslut.
  • Enda post i styrelsen som tillsätts av stämman.

Kassör

• Sköter det löpande ekonomiska arbetet som bokföring, registrering av medlemsavgifter och betalning av fakturor.
  • Förvarar bokföringen och andra handlingar som har med ekonomin att göra på betryggande sätt.
  • Ansvarig för att kontinuerligt informera styrelsen om den ekonomiska situationen i föreningen.
  • Ansvarig för att bevaka löpande bidrag och vid behov söka nya bidrag från kommunen.
  • Ansvarig för att lämna arbetsgivardeklarationer för inkomst och betala arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
  • Gör bokslut och skriver förslag till budget.
  • Håller kontakten med föreningens revisorer samt ger dessa underlag som behövs vid deras granskning.

Sekreterare

• Protokollförare på styrelsemöten.
  • Ansvarig för föreningens handlingar och arkivering av dessa.
  • Ansvarig för medlemsregister med andelstal.
  • Sköta utskick av kallelse till stämma.
  • Sköta information till medlemmar.

Styrelsesuppleant

• Har ingen rösträtt vid styrelsens beslut men det kan rekommenderas att suppleanterna både närvarar vid styrelsemöten och aktivt deltar i styrelsens arbete.
  • Ersätter ordinarie ledamot vid dennes frånvaro vid styrelsemöte (kallas normalt till tjänstgöring av ordföranden).

Revisor

• Har medlemmarnas uppdrag att granska styrelsens arbete.
  • Bör löpande följa styrelsens arbete under året bland annat genom att ta del av styrelseprotokoll och säkerställa att lämpliga rutiner finns för beställning/attestering/utbetalning.
  • Reviderar styrelsens verksamhet under året. Här ingår dels att granska att verksamheten sköts enligt anläggningsbeslut, stadgar och lagar samt att granska att styrelsens ekonomiska redovisning, kassa och bankkonton stämmer.
  • Skriver revisionsberättelse.

Revisorssuppleant

• Ersätter ordinarie revisor vid dennes frånvaro i sammanhang som rör revidering.
  • Har inte befogenhet att skriva revisionsberättelse.